Materiale didactice limba romana

Informatii

Dictionar enciclopedic Mihai Eminescu View larger

Dictionar enciclopedic Mihai Eminescu

RP-9789975316026-GS

Dictionar enciclopedic Mihai Eminescu

More details

95,00 lei

    Dictionar enciclopedic Mihai Eminescu

    Ediția a II-a, revăzută și adăugită

    Editată cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

    Autor: Mihai Cimpoi
    Editor: Nicolae Guțanu
    Anul apariţiei: 2018
    ISBN: 978-9975-3160-2-6
    Nr. pagini: 800 pag.

    O lucrare, dar, vastă, primejdios de vastă, îndrăzneaţă, o lucrare necesară. Ea apare în cultura română într-un moment în care Eminescu este disputat, zgomotos şi inutil, de detractorii de serviciu şi zelatorii de serviciu, deopotrivă de înverşunaţi şi aberanţi… Mihai Cimpoi îi primeşte pe toţi, am sentimentul, cu spiritul lui lucid şi drept, cu înţelepciunea lui de basarabean din clasa lui C. Stere şi cu sufletul lui, cum am zis mai înainte, de nobil răzeş, profund, trecut prin multe, păţit, hârşit de o istorie brutală.
    Eminescu este pentru toţi cei care gândesc ca el nu numai un mare poet, dar şi un stâlp de rezistenţă al spiritualităţii naţionale. Dicţionarul pe care l-a alcătuit vine să reconfirme acest punct de vedere, după mine, just, pentru că el exclude atât vanităţile şi rătăcirile localismului orb, cât şi cosmopolitismul arogant şi represiv faţă de miturile spiritualităţii naţionale.

    Acad. Eugen Simion

    Din ecourile critice la prima ediție:

    „…Mi se pare că Mihai Eminescu. Dicționar enciclopedic, deocamdată, operă-unicat în cultura noastră, este destinată cititorilor de toate vârstele, de la elev până la specialist. Autorul reține esențialul în toate articolele dicționarului, satisfăcând exigențile unei lucrări enciclopedice, dar nuanțând acolo unde este nevoie și formulând punctul de vedere propriu, criticul arătându-se mai viu decât furnizorul de informații.”

    Theodor Codreanu

    “Un capitolo fundamentale per la storia della critica emineschiona e stato compiuto da Mihai Cimpoi, eminente studioso moldavo, con il suo Mihai Eminescu. Dicționar Enciclopedic (Ed. GUNIVAS, Chișinău – Republica Moldova, 2012). Si tratta di un dizionario enciclopedico sull’dutore piu importante del-1’800 in linqua romena e di certo uno dei romantici piu relevanti d’Europa.”

    Giuseppe Manitta (Italia)

    „Prins în mrejele atâtor proiecte, Mihai Cimpoi a lansat și un important Dicționar Enciclopedic Eminescu (Editura GUNIVAS, 2012), un dar făcut culturii noastre (să recunoaștem cu inevitabile lacune și omisiuni, reparate din mers), o inițiativă “primejdios de vastă”, cum sublinia, în Cuvântul-înainte Eugen Simion.”

    Adrian Dinu Rachieru

    „Mihai Eminescu. Dicționar Enciclopedic este un instrument de lucru capabil să ne orienteze, fără riscuri, în cosmosul eminescian pentru a cunoaște dimensiunea unui mit, parte a tezaurului spiritual românesc.”

    Florian Copcea

    „Mihai Eminescu. Dicționar Enciclopedic este opera unui exeget de care însuși Poetul ar fi mândru, o lucrare care se înscrie în pantheonul culturii române…”

    Tudor Nedelcea

Recenzii

Nu exista recenzii.

Scrieti o recenzie

Dictionar enciclopedic Mihai Eminescu

Dictionar enciclopedic Mihai Eminescu

Dictionar enciclopedic Mihai Eminescu

Scrieti o recenzie

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

27 produse in aceeasi categorie: